Τι είναι η ενδαγγειακή θεραπεία της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας;

Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (AVM) είναι ανώμαλες επικοινωνίες μεταξύ αρτηριών και φλεβών. Διαφορετικοί τύποι AVM εμφανίζονται σε διάφορες κλινικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του βρεφικού αιμαγγείωματος (ενός καλοήθους όγκου που αποτελείται από κύτταρα του αίματος), και συγγενών δυσπλασιών, οι οποίες αφορούν αγγεία μεγαλύτερα από τα τριχοειδή (όπως φλέβες ή αρτηρίες) – αυτές είναι γνωστές ως υψηλής ροής AVM.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα επιλέξει την κατάλληλη ενδαγγειακή θεραπεία, ανάλογα με τη θέση και τον τύπο της AVM σας. Εάν πρόκειται  για βρεφικό αιμαγγείωμα, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, για την πρόληψη ψυχολογικού τραύματος, ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβολισμό.

Στην περίπτωση AVM υψηλής ροής, η θεραπεία έχει ως στόχο να εμποδίσει την επικοινωνία μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών με εμβολισμό της φωλεάς των αιμοφόρων αγγείων (το κεντρικό τμήμα της βλάβης, όπου εντοπίζεται η πλειοψηφία των φλεβών). Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα επιλέξει το υλικό για τη διαδικασία εμβολισμού με βάση τον τύπο της AVM που έχετε, με στόχο να απαλλαγείτε εντελώς από τη φωλιά, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσιολογική ροή του αίματος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως σχεδιασμένα ειδικά για τη διαδικασία, όπως κόλλα ή μεταλλικά σπειράματα. Μερικές φορές η φωλεά παρακεντείται άμεσα, για να ακολουθήσει η έγχυση ενός εμβολικού υλικού.

Περιστατικό

Νεαρός ασθενής 45 ετών προσήλθε στο νοσοκομείο, με μαζική αιματουρία. Από την αξονική τομογραφία διαπιστώνεται αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία.

AVM αριστερού νεφρού

Ο ασθενής προσέρχεται στον ψηφιακό αγγειογράφο για DSA και εμβολισμό.

 

 

 

εκλεκτικός καθετηριασμός

 

 

 

μετά τον εμβολισμό.

 

 

Άριστο μετεπεμβατικό αποτέλεσμα μετά τον εμβολισμό με coils.