Τι είναι η επεμβατική ακτινολογία (IR);

Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι είναι πιστοποιημένοι εξιδικευμένοι ιατροί που χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα όπως ψηφιακό αγγειογράφο, Αξονικό τομογράφο CT και υπερηχοτομογράφο, για να βοηθήσουν στις ελάχιστα επεμβατικές, στοχευμένες θεραπείες με ταχύτερη ανάρρωση. Η IR (interventional radiology) αντιμετωπίζει πολλά από τα πιο δύσκολα ιατρικά προβλήματα σήμερα, όπως αγγειακές παθήσεις, πολλούς τύπους καρκίνου και πολλές άλλες παθήσεις με ελάχιστη δυσφορία και πρωτοφανή ακρίβεια. Η επεμβατική ακτινολογία είναι η «χειρουργική του μέλλοντος»

Πώς λειτουργεί η IR;

Οι περισσότερες θεραπείες ξεκινούν με τοπική αναισθηςία. Ο επεμβατικός ακτινολόγος – ο οποίος εκπαιδεύεται σε, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες – κατευθύνει ένα λεπτό σύρμα και έναν καθετήρα, μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου ή άλλου σημείο εισόδου και  αντιμετωπίζει την ασθένεια. Μπορεί να ακούγεται φουτουριστικό, αλλά έτσι ακριβώς συμβαίνουν σήμερα μερικές από τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες στην ιατρική. Οι επεμβατικές θεραπείες έρχονται συχνά με μικρότερο κίνδυνο, λιγότερο πόνο, μικρότερους χρόνους ανάκαμψης και καλύτερα αποτελέσματα από την παραδοσιακή (ανοιχτή) χειρουργική επέμβαση.

Είναι σωστή η αντιμετώπιση του προβλήματός μου με την επεμβατική ακτινολογία;

Οι καινοτομίες στην τεχνολογία και την απεικόνιση έχουν δημιουργήσει νέες επιλογές θεραπείας για τους ασθενείς. Σε αυτήν τη νέα εποχή της ιατρικής, η εξατομικευμένη ιατρική σημαίνει ότι κάνει το σωστό για κάθε ασθενή. Ρωτήστε το γιατρό σας για θεραπείες που είναι λιγότερο επεμβατικές. Και, εάν είστε υποψήφιος για ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, σκεφτείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από έναν επεμβατικό ακτινολόγο. Μπορεί να υπάρχει μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον πόνο, τον κίνδυνο και τον χρόνο ανάρρωσης.

Πρέπει να ανησυχώ για την ασφάλεια της ακτινοβολίας;

Η χρήση της ακτινοβολίας στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα της ιατρικής και έχει σώσει ή επεκτείνει αμέτρητες ζωές. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία, η χρήση της ακτινοβολίας δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι παρακολουθούν εκτεταμένη εκπαίδευση στην ασφάλεια της ακτινοβολίας και ξέρουν πώς να μετριάσουν τους κινδύνους της ακτινοβολίας ακολουθώντας καθιερωμένες ομοσπονδιακές οδηγίες. Οι IR καθιστούν προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση της ποσότητας ακτινοβολίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Συνεργάζονται οι επεμβατικοί ακτινολόγοι με την ομάδα των ιατρών μου;

Οι υπεύθυνοι IR εξασκούν συντονισμένη κλινική φροντίδα, συνεργάζονται στενά με τους άλλους γιατρούς σας για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι υπεύθυνοι IR διαχειρίζονται τα προβλήματα υγείας ή τη θεραπεία ασθενειών καθ ‘όλη τη διάρκεια της φροντίδας σας – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας. Κατά τη διάρκεια των ραντεβού παρακολούθησης, ο υπεύθυνος IR θα αξιολογήσει την πρόοδό σας και θα αντιμετωπίσει τυχόν υπόλοιπα ζητήματα ή συμπτώματα που μπορεί να έχετε.

Γιατί η επεμβατική ακτινολογία θεωρείται σύγχρονη ιατρική;

Η κουλτούρα συνεχούς καινοτομίας της επεμβατικής ακτινολογίας οδήγησε στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα. Καινοτόμες θεραπείες που αναπτύχθηκαν από επεμβατικούς ακτινολόγους χρησιμοποιούνται πλέον ρουτίνα σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Οι IR δεν έχουν δημιουργήσει μόνο πρωτοποριακές τεχνικές, αλλά και εργαλεία και τεχνολογίες για την απόδοσή τους.