Τι είναι TIPS;

Είναι η αναστόμωση,  ένα τεχνητό πέρασμα που επιτρέπει στο αίμα να μετακινηθεί από το ένα μέρος του σώματός σας σε ένα άλλο. Μια διασφαγιτιδική ενδοηπατική πυλαιοσυστηματική αναστόμωση (TIPS) συνδέει τη φλέβα που μεταφέρει το αίμα από το γαστρεντερικό σωλήνα σας και τα ενδοκοιλιακά όργανά σας στο συκώτι σας, με τη φλέβα που συνδέει το συκώτι σας με το δεξί μέρος της καρδιάς σας.

TIPS

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Θα είστε  σε μέθη  για την επέμβαση που θα διενεργήσει ο επεμβατικός ακτινολόγος χρησιμοποιώντας ακτινοσκοπική και υπερηχογραφική καθοδήγηση.Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα παρακεντήσει τη σφαγίτιδα φλέβα στη δεξιά πλευρά του λαιμού σας με μια βελόνα και στη συνέχεια θα εισάγει στην κάτω κοίλη φλέβα ένα αγγειακό θηκάρι πάνω από ένα σύρμα. Θα προσεγγισθεί η ηπατική φλέβα με ένα καθετήρα σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό.  Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα τρυπήσει την πυλαία φλέβα μέσω του ήπατος με μια ειδική βελόνα και θα τοποθετήσει ένα σύρμα μεταξύ των δύο φλεβών. Αφού η περιοχή έχει διασταλεί, μια μεταλλική ενδοπρόθεση (stent) ή μια καλυμμένη μεταλλική ενδοπρόθεση θα τοποθετηθεί μεταξύ της πυλαίας και της ηπατικής φλέβας ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη σύνδεση.

σύστημα εισαγωγής και τοποθέτησης TIPS της cook medical

Γιατί πρέπει να πραγματοποιηθεί;

Η επέμβαση TIPS πραγματοποιείται συνήθως σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.  Αν έχετε αυτή την νόσο, η κανονική ροή του αίματος σας μέσω του ήπατος μπλοκάρεται από τον ουλώδη ιστό εντός του ήπατος, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην πυλαία φλέβα σας. Η αυξημένη πίεση στην πυλαία φλέβα σας, κάνει τις λεπτές φλέβες στον οισοφάγο ή το στομάχι σας αφύσικα μεγάλες (κιρσοί), και επικίνδυνες να αιμορραγήσουν. Ένα άλλο σύμπτωμα της κίρρωσης του ήπατος είναι μια ανώμαλη συλλογή υγρού (ασκίτης) στην κοιλιακή κοιλότητα. Μπορεί να σας συστηθεί να υποβληθείτε  σε TIPS  εάν έχετε κιρσούς που αιμορραγούν έντονα ή περιοδικώς και δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες. Μόλις ο επεμβατικός ακτινολόγος δημιουργήσει την αναστόμωση, η πίεση στην πυλαία φλέβα μειώνεται, προστατεύοντας την περιοχή από την αιμορραγία και μειώνοντας τον ασκίτη.

παρουσία κιρσών οισοφάγου

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Επειδή ένα ήπαρ που πάσχει από κίρρωση είναι συρρικνωμένο και ο ηπατικός ιστός μπορεί να είναι πολύ σκληρός, είναι πιθανό να τρυπήσει το εξωτερικό του ήπατος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία που απαιτεί περαιτέρω θεραπεία. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι μετά την διαδικασία TIPS, αμμωνία από το έντερο ενδέχεται να παρακάμψει το ήπαρ και να μεταφερθεί στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια, τα συμπτώματα της οποίας κυμαίνονται από ήπια (μεταβολές στον τρόπο σκέψης) έως σοβαρά (σύγχυση και κώμα). Λόγω της αναστόμωσης, υπάρχει μια αυξημένη ποσότητα του αίματος που ρέει απευθείας στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν συμβεί  αυτό, ο γιατρός σας θα μειώσει ή θα διακόψει τη ροή του αίματος μέσω της TIPS.

τελική εικόνα με την τοποθέτηση και τον εμβολισμό των κιρσών