Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά της Επεμβατικής Ακτινολογίας σε επείγουσες καταστάσεις όπως και σε παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν πολύ μεγάλα χειρουργεία είναι ο εμβολισμός αγγείων.
ευμέγεθες ανεύρισμα νεφρικής σε νέο ασθενή. Του είχε προταθεί νεφρεκτομή
…μετά τον εμβολισμό. Το ανεύρυσμα έχει κλείσει και ο νεφρός διατηρεί την αιμάτωση του.
Σε περίπτωση αιμορραγίας πεπτικού ή συμπαγούς οργάνου (ήπαρ, σπλήνας, ή μετα από τραυματισμό), ή σε περιπτώσεις ανευρύσματος αγγείου (σπληνικής, ηπατικής ή άλλου αγγείου) ή σε περιπτώσεις αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας, ο Επεμβατικός Ακτινολόγος με την τεχνική της αγγειογραφίας, φτάνει στο σημείο της αιμορραγίας ή του ανευσμάτος και εκεί με μικροκαθετήρες αφήνει εμβολικά υλικά (coils), τα οποία και ελέγχουν την αιμορραγία, ή κλείνουν το ανεύρυσμα.
αιμορραγία νεφρού
Εσωτερική αιμορραγία.
Όταν ο ασθενής αιμορραγεί στο εσωτερικό του σώματός του, λόγω κάκωσης αιμοφόρων αγγείων μετά από ατύχημα ή άλλο τραυματισμό (ρήξη σπληνός), ο επεμβατικός ακτινολόγος αναγνωρίζει την περιοχή της βλάβης με την αγγειογραφία. Ο ιατρός χορηγεί ουσία που προκαλεί πήξη του αίματος, όπως είναι η γέλη, ο αφρός ή πολύ μικρά σπειράματα διαμέσου λεπτού σωλήνα (καθετήρα), ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.
Αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία πνεύμονα.
…μετά τον εμβολισμό
αιμορραγία ήπατος με ψευδοανεύρυσμα, μετά από βιοψία.
άμεσος εμβολισμός κλάδου της έσω μαστικής που αναστομώνεται με μεσοπλέυρια αρτηρία η οποία και αιμορραγούσε
Η όλη διαδικασία γίνεται άμεσα μετά την αναγνώριση της κάκωσης χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε μεγάλη και συνήθως επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση.