Ο πόνος στον ώμο αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή πόνου που αισθάνεται στον ώμο ή γύρω από την άρθρωση του ώμου. Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο κινητή άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τενόντων που έχουν τη λειτουργία της συγκράτησης του μυός στο οστό. Οποιαδήποτε διόγκωση, φλεγμονή, ή οστική αλλαγή γύρω από τους τένοντες στον ώμο προκαλεί πόνο όταν ένα άτομο προσπαθεί να μετακινήσει το χέρι προς τα πάνω, προς τα πίσω, ευθεία προς τα έξω ή μπροστά.

Συχνές αιτίες περιλαμβάνουν θυλακίτιδα, τενοντίτιδα ή ρήξεις σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις τένοντες. Η αστάθεια και η εξάρθρωση των ώμων είναι πολύ συχνή, οδηγώντας σε πολλές καταστάσεις σε αυτήν την πολύπλοκη περιοχή του σώματος.

Το υπερπλάτιο νεύρο διατρέχει το πίσω μέρος του ώμου. Μπορεί να τεντωθεί ή να συμπιεστεί αρκετά για να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερπλάτια  νευροπάθεια και συχνά οδηγεί σε πόνο στα νεύρα και απώλεια λειτουργίας στον ώμο.

Θεραπεία παλμικής ραδιοσυχνότητας (Pulsed Rf ablation)

Η παλμική θεραπεία ραδιοσυχνότητας είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στην οποία τα νεύρα που προκαλούν πόνο αδρανοποιούνται με  κύματα ραδιοσυχνότητας. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνική ραδιοσυχνότητας, η οποία αποδυναμώνει το νεύρο με ακραία θερμότητα για να προκαλέσει μόνιμη απώλεια αίσθησης στο νεύρο, η παλμική ραδιοσυχνότητα δεν αφήνει μόνιμη βλάβη. Τα νεύρα αισθάνονται καλά μετά και απλώς «επανασυνδέονται» έτσι ώστε να μην αισθάνονται πλέον πόνο. Για το λόγο αυτό, εάν θεωρείται κατάλληλη θεραπεία για τον συγκεκριμένο πόνο, η παλμική ραδιοσυχνότητα είναι μια προτιμώμενη μέθοδος ραδιοσυχνότητας, επιτρέποντας στους ασθενείς να υποβληθούν σε διαδικασία πολύ χαμηλού κινδύνου. Είναι αποτελεσματικό, και διαρκεί αρκετούς μήνες. 

Πολλοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλά σε μία μόνο συνεδρία παλμικής ραδιοσυχνότητας. Υπάρχει όμως περιπτωση να χρειαστεί και μια δεύτερη συνεδρία. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο μία ή δύο συνεδρίες για να δουν σημαντική βελτίωση.