Τι είναι η Σπονδυλοπλαστική;

Η σπονδυλοπλαστική είναι μια μη χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση ενός ή και περισσοτέρων επώδυνων σπονδύλων, οι οποίοι αποδυναμώθηκαν και συμπιέστηκαν (κάταγμα) από οστεοπόρωση ή λιγότερο συχνά από κάποιον όγκο (μεταστατικό ή μυέλωμα). Η όλη επέμβαση γίνεται διαδερμικά, με την τοποθέτηση μιας λεπτής βελόνας στο σώμα του σπονδύλου και την έκχυση διαμέσου της βελόνας ενός πολυμερούς (polymethylmethacrylate PMMA), το οποίο έχει την ιδιότητα να γίνεται εξαιρετικά σκληρό εντός 10 περίπου λεπτών.
Η Σπονδυλοπλαστική μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές ασχολίες του, να του βελτιώσει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό, και να τον προστατέψει από περαιτέρω “καθίζηση” του σπονδύλου που πάσχει. Η όλη επέμβαση απαιτεί συνήθως μια μέρα νοσηλείας.
Η πρώτη Σπονδυλοπλαστική πραγματοποιήθηκε το 1984 από τον H. Deramond στην Γαλλία. Από τότε μέχρι σήμερα η μέθοδος έχει καθιερωθεί σαν μια αποτελεσματική μέθοδος βελτίωσης ή και εξάλειψης του πόνου που οφείλεται σε κατάγματα σπονδύλων από οστεοπόρωση ή όγκο.

Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ενδείξεις:

– Επώδυνο κάταγμα σπονδύλου από οστεοπόρωση.
– Επώδυνο Αιμαγγείωμα σπονδύλου.
– Επώδυνος σπόνδυλος από κακοήθεια.
– Χρόνιο κάταγμα από τραύμα το οποίο παραμένει επώδυνο.
σπονδυλοπλαστική

Πως πρέπει να προετοιμαστώ?

Πρώτα απ όλα πρέπει να υπάρχει ένδειξη για σπονδυλοπλαστική. Γενικά οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι κλινική εξέταση, και MRI (μαγνητική τομογραφία) της περιοχής ενδιαφέροντος. Την ημέρα της επέμβασης ή μια ημέρα νωρίτερα γίνεται έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος. Εάν δεν είναι εφικτό να γίνει Μαγνητική Τομογραφία τότε μπορεί να γίνει Αξονική Τομογραφία. Ενημερώστε τον Ιατρό σας εάν είστε αλλεργικός στο σκιαγραφικό μέσο ή σε κάποιο άλλο φάρμακο. Τυπικά οι οδηγίες την ημέρα της επέμβασης είναι ότι θα πρέπει να είστε νηστικός/η περίπου 6 ώρες πριν την επέμβαση.
Εαν είστε διαβητικός ενημερώστε τον Ιατρό σας για έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και την χορήγηση των φαρμάκων σας. Αποφύγετε να πιείτε χυμό πορτοκαλιού ή γάλα τρεις ώρες πριν την επέμβαση.
σπονδυλοπλαστική
Εαν παίρνετε αντιπηκτικά (Salospir, Plavix) θα πρέπει να τα διακόψετε τρεις ημέρες πριν την επέμβαση. Φυσικά ενημερώστε τον Ιατρό σας για να σας συμβουλέυσει.

Πως λειτουργεί η Σπονδυλοπλαστική;

Η οστεοπόρωση προκαλεί απώλεια οστικής μάζας στον σπόνδυλο με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται πορώδες. Το ειδικό πολυμερές της Σπονδυλοπλαστικής καλύπτει αυτά τα κενά που υπάρχουν και κάνει τον σπόνδυλο πιο σταθερό και πιο ανθεκτικό σε μελλοντικό κάταγμα. Η σταθεροποίηση του σπονδύλου έχει σαν αποτέλεσμα την ύφεση έως και εξάλειψη του πόνου στην μέση. Οι ασθενείς αποχωρούν από το Νοσοκομείο την επομένη το πρωί και εντός 2-3 ημερών επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης μπορούν να διακόψουν και την φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Αφού ο ασθενής λάβει ήπια νάρκωση (sedation) τοποθετείται στον Ψηφιακό Αγγειογράφο. Ο Ιατρός χορηγεί τοπική αναισθησία στο ύψος του πάσχοντος σπονδύλου. Επίσης χορηγείται και ενδοφλέβια αντιβίωση για την αποφυγή λοίμωξης. Καθοδηγούμενος από την ακτινολογική εικόνα ο επεμβατικός ακτινολόγος τοποθετεί μια ειδική βελόνα στο σώμα του σπονδύλου. Από την στιγμή που η βελόνα βρίσκεται στην σωστή θέση το πολυμερές χορηγείται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Το πολυμερές αυτό γίνεται εξαιρετικά σκληρό σε περίπου δέκα λεπτά. Είναι δυνατόν να ακολουθήσει μια Αξονική τομογραφία για έλεγχο του πολυμερούς. Ο περισσότερος χρόνος της επέμβασης είναι για την τοποθέτηση της βελόνας στο σωστό σημείο και με ασφάλεια.
Συνήθως η σπονδυλοπλαστική διαρκεί λιγότερο από δυο ώρες. (περισσότερο εαν είναι απαραίτητη η σπονδυλοπλαστική σε περισσότερους του ενός σπονδύλους). Ο ασθενής μετά μεταφέρεται στο δωματιό του. Μπορεί να σηκωθεί αμέσως αλλά φεύγει από το Νοσοκομείο την επομένη το πρωί. Δύο με τρεις μέρες αργότερα μπορεί να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητές του.

Τι θα πρέπει να περιμένω κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η ήπια νάρκωση θα σας κρατά ήρεμους σε όλη την διάρκεια της επέμβασης. Θα έχετε τις αισθήσεις σας και θα μπορείτε να ακούτε τον Ιατρό σας. Είναι σημαντικό να επικοινωνείται με τον Ιατρό σας για να γνωρίζει εάν νιώθεται τυχόν πόνο κ.τ.λ. Λόγω της θέσεως του σώματος δεν θα είναι δυνατόν να βλέπεται στην οθόνη.
Για δύο με τρεις ημέρες μετά, θα νιώθετε μια μικρή ενόχληση στο σημείο εισόδου στο δέρμα. Θα πρέπει να παραμείνει καθαρό το σημείο εισόδου για την αποφυγή μόλυνσης.
Θα είστε κλινήρης για 24 ώρες. Ύστερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο και σιγά σιγά μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πως θα μάθω αν η σπονδυλοπλαστική είχε επιτυχία;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν πολύ σύντομα να σηκωθούν από το κρεββάτι. Ο Επεμβατικός Ακτινολόγος θα τους επισκεφθεί στο δωμάτιό τους για να τους ενημερώσει για την επέμβαση. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι άμεσα (εντός 2-3 ημερών). Κάποιες φορές χρειάζεται να περιμένει περίπου μια εβδομάδα.
Συνήθως οι ασθενείς θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επεμβατικό Ακτινολόγο μια εβδομάδα μετά την επέμβαση για να τσεκάρει τα αποτελέσματα και να του απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της μεθόδου;

Πλεονεκτήματα

Επειδή ο πόνος από τον σπασμένο σπόνδυλο είναι πολύ έντονος ο ασθενής θα δει σχεδόν αμέσως ύφεση του πόνου του. Δυο εβδομάδες αργότερα τα 2/3 των ασθενών έχει μειώσει δραματικά τα φάρμακα που έπαιρνε για τον έλεγχο του πόνου. Οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται ασυμπτωματικοί.
Το 75% των ασθενών κερδίζουν την χαμένη τους κινητικότητα και γίνονται πιο ενεργοί, πράγμα που τους βοηθά και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Η κινητικότητα που αποκτούν βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών με αποτέλεσμα την βελτίωση της γενικότερης εικόνας του ασθενούς.

Μειονεκτήματα

Γενικά η σπονδυλοπλαστική είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο του πόνου.
Μια ελάχιστη ποσότητα του πολυμερούς μπορεί να εξέλθει εκτός του σπονδύλου. Αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός εαν διαφύγει προς το νωτιαίο σωλήνα.
Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι η λοίμωξη, η αιμορραγία, το αίσθημα αιμωδίας και η αύξηση του πόνου.

Ποιά είναι τα όρια της Σπονδυλοπλαστικής;

Η Σπονδυλοπλαστική δεν μπορει να βοηθήσει σε πόνο που οφείλεται σε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου και σε αρθριτικούς πόνους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορει να γινει τοπική χορήγηση φαρμάκων, ή θεραπεία με RF ablation.
Η Σπονδυλοπλαστική δεν βοηθά τους ασθενείς με οστεοπόρωση να αποφύγουν ένα μελλοντικό κάταγμα σε άλλο σπόνδυλο. Γίνεται μόνο για να θεραπεύσει ένα συγκεκριμένο επώδυνο σπόνδυλο.
Η Σπονδυλοπλαστική δεν θεραπεύει την οστεοπόρωση. Επίσης δεν μπορεί να διορθώσει την κύρτωση που προκαλείται από την καθίζηση του σπονδύλου. Βοηθά όμως στο να μην χειροτερέψει.
Σε ασθενείς με εμφύσημα θα είναι δύσκολο να παραμείνουν 1 εως 2 ώρες στην θέση αυτή. Η ιατρική ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε ο ασθενής να νιώθει άνετα.