Η πνευμονική εμβολή είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ενδονοσοκομειακής θνητότητος. Στο μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Για την πρόληψη μαζικής πνευμονικής εμβολής, γίνεται διαδερμική τοποθέτηση φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας. Το φίλτρο της κάτω κοίλης φλέβας (ΚΚΦ)  είναι μια μικρή μεταλλική συσκευή περίπου μια ίντσα σε μέγεθος σχήματος σαν τις ακτίνες μιας ομπρέλας. Το φίλτρο τοποθετείται στην ΚΚΦ η όποια είναι ένα μεγάλο αγγείο στη κοιλιά η οποία μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα και τη πύελο στη κάρδια. Αν υπάρχουν  θρόμβοι αίματος στην πύελο  ή στα κάτω άκρα μπορούν να περάσουν διαμέσου της ΚΚΦ στους πνεύμονες. Το φίλτρο μπορεί να σταματήσει αυτούς τους θρόμβους και να εμποδίσει την  είσοδο τους στους πνεύμονες.

Φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας

Γιατί κάποιος χρειάζεται φίλτρο ΚΚΦ;

Κάποιες εξετάσεις που έχουν γίνει  σε ασθενείς έχουν δείξει ότι υπάρχουν θρόμβοι στη πύελο ή στα κάτω άκρα και αυτοί οι θρόμβοι έχουν περάσει στους πνεύμονες και έχουν προκαλέσει κάποια προβλήματα Το πρόβλημα αυτό λέγεται πνευμονική εμβολή. Γενικά αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που ονομάζονται αντιπηκτικά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση με τη χρησιμοποίηση του φίλτρου της ΚΚΦ, ή και της θρομβοαναρρόφησης.

Ποιος κάνει την επέμβαση;

Ένας ειδικά εκπαιδευμένος ιατρός που ονομάζεται επεμβατικός ακτινολόγος. Οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι έχουν εξειδικευτεί στη χρήση του Ψηφιακού Αγγειογράφου και στην ερμηνεία των εικόνων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως.
Η διαδικασία γίνεται  στην αίθουσα του ψηφιακού αγγειογράφου

Πως θα πρέπει να προετοιμαστώ;

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Θα σας ζητηθεί να μη φάτε 4 ώρες πριν τη διαδικασία ωστόσο μπορείτε να πιείτε λίγο νερό. Μπορείτε να λάβετε ένα ηρεμιστικό πριν τη διαδικασία για να χαλαρώσετε. Θα σας ζητηθεί να φορέσετε μια νοσοκομειακή ποδιά. Αν η διαδικασία γίνει από το μηρό θα πρέπει να  ξυρίσετε τη προηγούμενη μέρα την περιοχή γύρω από το μηρό. Εάν έχετε αλλεργίες θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Εάν έχετε αντιδράσει παλιότερα σε σκιαγραφικό που δίνεται σε αξονική τομογραφία θα πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

Ποια είναι η τεχνική εισαγωγής του φίλτρου;

Η ακριβής τεχνική ποικίλει στα διάφορα κέντρα αλλά η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Θα ξαπλώσετε στο τραπέζι του ψηφιακού αγγειογράφου ανάσκελα. Θα έχετε ένα φλεβοκαθετήρα στο χέρι σας από το όποιο ο επεμβατικός ακτινολόγος θα σας δίνει αναισθησία και παυσίπονα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μόλις τοποθετηθεί ο φλεβοκαθετήρας δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Επίσης θα έχετε ένα μόνιτορ συνδεδεμένο πάνω σας από το οποίο θα παρακολουθούμε τα ζωτικά σας σημεία (πίεση, σφύξεις, οξυγόνο) καθώς  και μπορεί να χρειαστεί να λάβετε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς άσηπτη.
Το δέρμα και οι εν τω βάθει ιστοί πάνω από τη φλέβα θα αναισθητοποιηθούν με τη χορήγηση τοπικού αναισθητικού και μετά μια βελόνα θα εισέλθει στη φλέβα. Μόλις ο ακτινολόγος αισθανθεί ικανοποιητικά με την είσοδο της βελόνας  ένα οδηγό σύρμα
τοποθετείται διαμέσου της βελόνας , η βελόνα αφαιρείται και ένας πλαστικός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας τοποθετείται πάνω από το σύρμα μέσα στη φλέβα. Ο καθετήρας έχει το φίλτρο συνδεδεμένο πάνω του. Ο ακτινολόγος  χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ για να βεβαιωθεί ότι ο καθετήρας και το σύρμα είναι στη σωστή θέση, στη συνεχεία  το σύρμα αποσύρεται  και το φίλτρο  μπορεί να απελευθερωθεί και να τοποθετηθεί στην ΚΚΦ..
Ο καθετήρας μπορεί να αφαιρεθεί και ο ακτινολόγος θα  πιέσει σφιχτά στο σημείο της τομής για μερικά λεπτά για να εμποδίσει την αιμορραγία.

Προκαλεί πόνο το φίλτρο;

Μια μικρή δυσφορία μπορεί να προκληθεί κατά την έγχυση στο δέρμα του τοπικού αναισθητικού. Μετά από αυτό η διαδικασία γίνεται χωρίς πόνο. Θα  υπάρχει μια νοσοκόμα η οποία  θα ελέγχει αν αισθανθείτε κάποια δυσφορία. Εάν η διαδικασία  σας δημιουργήσει δυσφορία τότε θα σας χορηγηθούν παυσίπονα απο την περιφερική φλέβα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα είστε ξύπνιος , έτσι ώστε αν νιώσετε κάποια δυσφορία ή πόνο, να μπορείτε να το πείτε στο προσωπικό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική, αλλά  γενικά η παραμονή στον αγγειογράφο διαρκεί περίπου μια ώρα. Η διαδικασία από την αποστείρωση μέχρι την τοποθέτηση του φίλτρου διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα μεταβείτε στο θάλαμο νοσηλείας όπου θα παρακολουθηθούν τα ζωτικά σας σημεία. Θα ελέγχεται τακτικά το σημείο της παρακέντησης για τυχόν αιμορραγία. Θα παραμείνετε κλινήρης για μερικές ώρες και θα μπορείτε να πατέ σπίτι το βράδυ ή να παραμείνετε στο νοσοκομείο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Η τοποθέτηση του φίλτρου είναι μια ασφαλής διαδικασία αλλά κάποιοι κίνδυνοι και επιπλοκές  μπορούν να  παρουσιαστούν, όπως άλλωστε σε κάθε ιατρική πράξη. Είναι δυνατόν στο σημείο της παρακέντησης να δημιουργηθεί ένα μικρό αιμάτωμα , το όποιο όμως είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν αυτό γίνει αρκετά μεγάλο υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί όποτε χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικών.
Πολύ σπάνια μπορεί να  προκληθεί βλάβη στη φλέβα από τη  είσοδο του καθετήρα η οποία βλάβη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε χειρουργικά είτε με κάποια άλλη ακτινολογική μέθοδο.
Υπάρχει κάποια πιθανότητα το φίλτρο να αποφράξει τελείως την  ΚΚΦ, με αποτέλεσμα το πρήξιμο των ποδιών.
Όπως και κάθε μηχανική συσκευή έτσι και το φίλτρο μπορεί να μη δουλέψει ικανοποιητικά.
Παρόλα αυτά η διαδικασία είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος και επιτυγχάνεται χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.

Θρομβοαναρρόφηση.

Σε περίπτωση που τα έμβολα στην πνευμονική αρτηρία είναι μεγάλα και απειλούν την ζωή του ασθενούς, τότε γίνεται με ειδικό καθετήρα θρομβοαναρρόφηση και εν συνεχεία τοποθέτηση φίλτρου.

μαζική πνευμονική εμβολή

 

εικόνα μετά θρομβεκτομή. Πλήρης αιμάτωση του πνεύμονα